Skip to main content

Swarsch, The Butcher Cuvee Weiss 2020

Herkomst
Andau, Burgenland, Oostenrijk
Druivenrassen
Grüner Veltliner, Welschriesling, Sauvignon Blanc
Vinificatie
RVS tank, ongefilterd.
Serveer temperatuur
Tussen de 6°C en 10°C
Kleur en geur
Licht citroen geel, troebel. De geuren van abrikoos, appel en citrus stuiven het glas uit.
Smaak
Appel en citrus zuren. Tonen van abrikoos, mango, passievrucht. Klein roze pepertjes.

Gruwelijk label, gruwelijk lekkere wijn! De familie Swarsch waren van origine slagers. Dit verklaard het label. Grüner Veltliner, het meest aangeplante druivenras van Oostenrijk en een favoriet van velen. GV zorgt voor een wat vollere wijn en het pepertje in de aanzet. Welschriesling doet je laten denken dat dit een familie is van de Riesling, dit is niet zo. Eigenlijk een wat saaiere druif op zichzelf, maar een goede partner in een blend. In deze wijn zorgt hij voor een wat hogere zuurgraad. Sauvigon Blanc zorgt voor het aromatische karakter. Zoals je al ziet aan de kleur, de wijn is licht troebel. De wijnmaker heeft er voor gekozen om de wijn niet volledig te filteren. Dit, om alle mooie smaken te behouden.

De wijn heeft een aangenaam tinteltje, wat ik crispy noem.

Door de wat hogere zuurgraad krijg je een wijn die heel sappig en doordrinkbaar wordt.

In de aanzet heb je dus veel frisheid en sappigheid die wordt gevolgd door een klein zoetje en rijk geel fruit.